Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

ROTTERDAM - Een kraambedpsychose komt voor bij een op de duizend vrouwen. Dit is voor veel vrouwen het begin van een manisch depressieve stoornis. De oorzaak van psychoses in de kraamtijd was tot op heden nog niet bekend. Het Erasmus MC in Rotterdam heeft onderzoek gedaan naar de oorzaken van dergelijke psychoses.

Een kraambedpsychose is een acute stemmingsstoornis waarbij de vrouw het contact met de werkelijkheid kwijt raakt. Het treedt meestal vier weken na de bevalling op en kan levensbedreigend zijn voor zowel moeder als kind. Vooral zonder psychiatrisch verleden kan een kraambedpsychose voorkomen.

Uit het onderzoek blijkt dat het immuunsysteem van deze vrouwen ontregeld is, waardoor de hersenfuncties worden aangetast. Het aantal aangeboren afweercellen in het bloed blijkt verhoogd tijdens een psychose, terwijl daar geen logische aanleiding voor is. De afweercellen hinderen de hersenfuncties, waardoor een psychose kan worden veroorzaakt.

Deze ontdekking is belangrijk voor het verdere onderzoek naar het immuunsysteem bij psychiatrische ziekten en kan mogelijk tot de ontwikkeling van nieuwe medicatie leiden. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Psychiatry.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten