Normal_baby

MOSKOU (Novum/AP) - Duizenden mensen hebben zondag in Moskou gedemonstreerd tegen de nieuwe wet die adoptie van Russische kinderen door Amerikanen verbiedt. De wet zou door president Vladimir Poetin zijn ingevoerd als vergelding van de Magnitsky Act, die vorig jaar in de Verenigde Staten werd aangenomen.

De Magnitsky Act is hoofdzakelijk bedoeld om handelsbeperkingen die uit de tijd van de Koude Oorlog stammen te beëindigen, maar roept ook op tot sancties tegen Russen die worden beticht van mensenrechtenschendingen. Poetin volgde daarop met de adoptiewet, volgens eigen zeggen omdat de VS weigeren toegang te verschaffen tot geadopteerde Russische kinderen en niet optreden tegen Amerikanen die ervan worden verdacht Russische adoptiekinderen te mishandelen.

De demonstranten die zondag de straat opgingen zeggen dat niet zozeer de Amerikanen, maar vooral Russische wezen slachtoffer zijn van de nieuwe wet. De verontwaardiging over de adoptiewet heeft het vuur van de Russische oppositie aangewakkerd.