Kraamzorg, bloedtest, syndroom van down

LEIDEN - De pilot die in het Leids Universitair Medisch centrum (LUMC) liep waarbij met een bloedtest op het syndroom van down werd getest bij zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een baby hiermee, is deze zomer gestopt nadat het ziekenhuis door het ministerie van Volksgezondheid (VWS) dringend verzocht was dit te doen. Dat meldt BN De Stem.

Hierdoor kunnen vrouwen voor deze test niet meer terecht in een Nederlands ziekenhuis. Er zijn al berichten van vrouwen die nu uitwijken naar Duitsland. Anders dan in Nederland is de test daar wel toegestaan. Ook in andere landen als Zwitserland, Oostenrijk, de Verenigde Staten, China en Liechtenstein is de test toegestaan. De test is populair onder vrouwen omdat er, anders dan bij een vruchtwaterpunctie of vlokkentest, geen risico op een miskraam is.

Volgens VWS heeft het ziekenhuis de Nederlandse Wet op het Bevolkingsonderzoek (WOB) overtreden, omdat het geen aparte vergunning heeft aangevraagd. Dit is wel nodig als het gaat om een screening van een aandoening waar geen behandeling voor mogelijk is. Vrouwen kunnen net als elders in Nederlandse ziekenhuizen in het Leids ziekenhuis nog steeds een vruchtwaterpunctie of vlokkentest af laten nemen.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal