Kinderen in een klaslokaal

DEN HAAG (Novum) - Honderden kinderen van wie werd gedacht dat ze in aanmerking kwamen voor het kinderpardon, vallen toch buiten de boot. De criteria zijn 'buitengewoon scherp' geformuleerd. Dat stellen Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children in een brief aan de Tweede Kamer.

De voorwaarden die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil stellen, maken het bijna onmogelijk voor jongeren van 18, 19 en 20 om een verblijfsvergunning te krijgen. Kinderen die zijn geboren toen de ouders al waren uitgeprocedeerd, vallen niet onder de regeling. Voor kinderen die zijn geboren nadat hun ouders waren uitgeprocedeerd, wordt het ingewikkeld om in aanmerking te komen.

Het kinderpardon staat in het regeerakkoord. Het vloeit voort uit een initiatiefwetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie en moet een oplossing bieden voor kinderen zoals de Angolese Mauro, die al lang in Nederland zijn maar toch zouden moeten vertrekken. Teeven kwam vorige maand met een uitgewerkt voorstel.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zegt 'grote zorgen' te hebben over het uitgewerkte voorstel. De Tweede Kamer zou woensdag debatteren over het voorstel, maar dat debat is uitgesteld. De Kamer wil eerst meer duidelijkheid krijgen.