Zwanger, familie, nabijheid

BRUSSEL - Uit onderzoek van de University of Essex is gebleken dat vrouwen die zwanger willen worden de meeste kans op succes hebben wanneer zij dicht bij familie wonen. Dit effect blijft significant wanneer zij dezelfde leeftijd hebben, dezelfde sociale klasse en hetzelfde inkomen, zo meldt GoedGevoel.be.

Daarbij maakte het niet uit of het om het eerste kind of om het verdere kroost ging. De onderzoekers denken dat de vrouwen vruchtbaarder zijn doordat de nabijheid van mogelijke kinderopvang hen een psychologische geruststelling geeft. “We wisten al dat de nabijheid van familie bevorderlijk is voor het krijgen van kinderen in armere bevolkingsgroepen. Maar dit is dus ook het geval in modernere Europese samenlevingen”, aldus onderzoeker dr. Paul Mathews.

Aan het onderzoek deden bijna 2.000 Britse vrouwen mee die werden ondervraagd over hun relatie met vrienden, verre familie en naaste familie. Er werden hierbij gegevens verzameld over hun gezondheid, sociale status, levensstijl en vruchtbaarheid.

In de praktijk kan de gratis kinderopvang door familie er wel voor zorgen dat vrouwen bijvoorbeeld niet elders naar een betere baan solliciteren. De onderzoekers zijn er daarom niet van overtuigd of dit de beste keus is.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal