Erasmus Medisch Centrum Rotterdam

ROTTERDAM - Terwijl al zo lang bekend is dat de mazelen veroorzaakt wordt door een virus, is er nog maar weinig bekend over de manier waarop het mensen ziek maakt. Promovendus Rory de Vries van het Erasmus MC in Rotterdam toonde aan welke cellen belangrijk zijn bij binnenkomst van het virus in het lichaam.

Jaarlijks sterven wereldwijd ruim 100.000 mensen (vooral kinderen) aan de ziekte, ondanks de beschikbaarheid van een veilig en werkzaam mazelenvaccin. De sterfte wordt vooral veroorzaakt doordat het virus het afweersysteem verzwakt. De Vries toonde aan hoe dat precies in zijn werk gaat.

Normaal bouwen mensen afweer op tegen een virus nadat ze ermee besmet zijn. Cellen die bij de afweer tegen dit virus betrokken zijn geweest blijven in het bloed aanwezig en kunnen het virus herkennen zodra het nòg een keer het lichaam wil binnendringen. Het lichaam weet dan al hoe het het virus moet uitschakelen.

Mazelen zorgt er echter voor dat deze immunologische geheugencellen na infectie grotendeels verdwijnen. Hierdoor wordt een deel van het immunologisch geheugen ‘gewist’.

“Mijn proefschrift is een opstap voor vervolgstudies, waarin aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van nieuwe en meer efficiënte methodes van toediening van het mazelenvaccin”, aldus De Vries. Hij promoveert morgen aan het Erasmus MC.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz