Borstvoeding

DEN HAAG - In ontwikkelingslanden wordt nog weinig aandacht besteed aan het helpen van moeders met het geven van borstvoeding, terwijl de voordelen van deze natuurlijke manier om pasgeboren baby’s te beschermen in de Westerse wereld alom bekend zijn.

Uit een onlangs verschenen rapport van de hulporganisatie Save the Children, ‘Superfood for Babies’ genaamd, kunnen maar liefst 95 baby's per uur gered worden als moeders borstvoeding geven in het eerste uur na de bevalling. Dat komt neer op 830.000 levens per jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat een kind in een ontwikkelingsland dat de eerste zes maanden borstvoeding krijgt, zelfs tot 15 keer minder kans heeft om te sterven aan dodelijke ziektes zoals longontsteking en diarree.

Het aantal moeders dat borstvoeding geeft stagneert echter. In Oost-Azië en in sommige van de meest dichtbevolkte landen van Afrika neemt dat aantal zelfs af. Volgens de hulporganisatie komt dit met name door de invloed van traditionele schadelijke praktijken, een ernstig tekort aan gezondheidswerkers en voorbeelden van ongepaste marketingtechnieken door sommige bedrijven die babymelkvervangers produceren.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz