Logo Maasziekenhuis Pantein

BOXMEER - Om het welbevinden van pasgeborenen en hun families te bevorderen, startte het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer het project ‘kraamzorg, zo thuis mogelijk’. Onlangs werd bekend dat dit initiatief meedingt naar de Spirit of Planetree Award, zo meldt het ziekenhuis.

Deze felbegeerde prijs is bedoeld als stimulans voor zorgverleners om initiatieven in de praktijk te brengen die een belangrijk positief verschil maken voor cliënten en medewerkers.

Het initiatief van het Maasziekenhuis Pantein bestaat uit drie onderdelen en richt zich op gezinsgerichte zorg, behoud van eigen regie van patiënt en familie en het zoveel mogelijk aansluiten bij de thuissituatie.

Een van drie onderdelen is een proef met de zogeheten ‘verplaatsbare kraamzorg’, waarbij ouders de acht dagen kraamzorg naar eigen keuze thuis of in het ziekenhuis kunnen inzetten. De proef is met name gericht op moeders die na de bevalling naar huis mogen, maar waarvan het kindje nog in het ziekenhuis moet blijven.

De andere onderdelen van het initiatief zijn het digitaal aangifte doen en de uitbreiding van het systeem Babywatch, waarbij baby’s die op de afdeling Kind van het ziekenhuis verblijven door familieleden thuis bekeken kunnen worden.

Tijdens de Planetree conferentie 2013 in Nijkerk op 21 maart worden de winnaars bekend gemaakt.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz