Fruit, voeding

ROTTERDAM - Voeding heeft, net als de leefstijlfactoren roken en overgewicht, invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen. Tot nu toe was het echter nog niet duidelijk in hoeverre dat vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals ivf, beïnvloedt.

Promovendus John Twigt van het Erasmus MC in Rotterdam heeft ontdekt dat vrouwen met een verminderde vruchtbaarheid, die in de periode van hun ivf-behandeling veel fruit en volkorenproducten eten, een tot 60 procent hogere kans hebben zwanger te worden.

Volgens Twigt beïnvloedt voeding de hoeveelheid geproduceerd hormoon na de ivf-behandeling. Goede voeding hangt samen met de productie van minder hormoon. Hoge concentraties hormoon hebben een negatieve invloed op het baarmoederslijmvlies, waardoor het embryo minder makkelijk implanteert en een zwangerschap dus niet tot stand komt.

John Twigt promoveert aanstaande vrijdag aan het Erasmus MC.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz