Vruchtbaarheidsbehandeling, eerst afvallen, dikke vrouwen

GRONINGEN - Dikke vrouwen die moeite hebben om zwanger te worden zouden eerst intensieve begeleiding moeten krijgen bij het afvallen, voordat ze een vruchtbaarheidsbehandeling mogen krijgen. Dat stelt gynaecoloog Walter Kuchenbecker in zijn onderzoek waarop hij 27 februari aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

De onderzoeker stelde vast dat veel vrouwen met overgewicht niet zwanger kunnen worden en vaak niet in staat zijn om af te vallen, ondanks een advies hiervoor van de vruchtbaarheidskliniek. Toch moet er volgens hem eerst ingezet worden op het verliezen van gewicht omdat hierdoor de kans bestaat dat de normale menstruatiecyclus weer op gang komt en er weer sprake is van een normale eisprong.

Bovendien treden bij vrouwen met een slank of normaal postuur minder vaak complicaties op tijdens de zwangerschap. Kuchenbecker stelt daarom dat  fertiliteitsklinieken vrouwen met overgewicht geen reageerbuisbevruchting of andere vruchtbaarheidsbehandeling meer aan moeten bieden.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal