Adoptie

HILVERSUM (Novum) - De PvdA wil dat adopties uit Ethiopië voorlopig worden gestopt. Dat zegt Tweede Kamerlid Jeroen Recourt zondagavond in het televisieprogramma KRO Brandpunt, dat aandacht besteedt aan misstanden rond adopties uit het Afrikaanse land.

In de uitzending komt een meisje van 15 aan het woord van wie de adoptie naar Nederland begin deze maand door een Ethiopische rechter is vernietigd. De biologische ouders van het meisje waren dood verklaard maar bleken nog te leven.

Ook vertelt een Nederlandse adoptiemoeder dat adoptieorganisatie Wereldkinderen de biologische moeder van haar adoptiezoon heeft doodgezwegen, terwijl ze nog leeft. De vrouw was juist al jaren op zoek naar haar zoon.

Recourt gaat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vragen de adopties op te schorten tot er garanties voor een verantwoorde adoptie kunnen worden gegeven. "Kinderhandel kunnen we op geen enkele manier als overheid goedkeuren. Kortom: stoppen in Nederland maar ook het liefst stoppen in Europa."