hoge bloeddruk risico

AMSTERDAM - Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor de baby, maar Deens onderzoek wijst uit dat hypertensie in het eerste trimester juist de kans op gezondere baby's vergroot. De resultaten van dit grote onderzoek zijn gepubliceerd in PLOS One. Dat meldt Nu.nl.

De nadruk lag op het onderzoeken van pre-eclampsie, dat is zwangerschapsvergiftiging die ontstaat door een hoge bloeddruk. Uit de resultaten blijkt dat de hoge bloeddruk alleen in latere stadia gezondheidsrisico's met zich mee brengt. Hypertensie in het eerste trimester leidde 10 tot 40 procent minder vaak tot een ziekte in het latere leven dan een normale bloeddruk. Maar bij zwangeren waar de hypertensie aanhield tot na het eerste trimester, werden deze positieve effecten tenietgedaan.

Voor het onderzoek door de Universiteit van Kopenhagen zijn ruim 750.000 geboortes in Denemarken bekeken. Tot ver na de geboorte zijn de gezondheidsresultaten van de proefpersonen gemeten, in sommige gevallen tot het dertigste levensjaar.

© Nationale Zorggids / Olof Venema