Normal_vliegtuig

GRONINGEN (Novum) - Het vloeistofverbod voor luchtvaartpassagiers in de Europese Unie wordt vanaf januari 2014 geleidelijk versoepeld. Dat heeft de Belgische Europarlementariër Saïd El Khadraoui, die namens de socialistische fractie in het Europees Parlement in de transportcommissie zit, vrijdag laten weten.

Vanaf 31 januari 2014 mogen reizigers weer medicijnen en babyvoeding meenemen in hun handbagage, aldus El Khadraoui. Daarnaast moet het door de versoepeling van de regels niet meer voorkomen dat mensen die van buiten de EU naar Europa reizen vloeistoffen moeten inleveren die ze eerder op hun reis tax free hebben gekocht, iets wat nu nog wel voorkomt.

De versoepeling is mogelijk doordat er nieuwe scanners zijn om explosieve vloeistoffen op te sporen. De Europese Commissie en het EP hadden eerder al gezegd het verbod vanaf 2014 te willen afbouwen, maar dit hing af van de ontwikkeling van de nieuwe scanners.

Volgens El Khadraoui is de volledige afschaffing van het verbod een streven, maar nog niet een zekerheid. Na de versoepeling van volgend jaar zal geëvalueerd worden of het verbod wellicht geheel kan verdwijnen, zodat reizigers ook weer dingen zoals flesjes drinkwater mee kunnen nemen.