embryodonatie nederlandse baby

LEIDERDORP - Als er geen andere mogelijkheid is op een zwangerschap kunnen stellen kiezen voor een embryodonatie. Bij een embryodonatie wordt een embryo afgestaan aan een andere vrouw, die vervolgens de rest van de zwangerschap voor haar rekening neemt. In Nederland doet alleen Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp aan embryodonatie. Het centrum maakte vandaag bekend dat voor het eerst een baby uit embryodonatie geboren is in Nederland. Dat meldt het ANP.

Verder heeft het centrum om de privacy van de ouders en het kind te beschermen geen details bekendgemaakt, al meldt gyneacologe Jacqueline Pieters dat er geen complicaties waren en dat de bevalling goed is verlopen.

Bij vruchtbaarheidsbehandelingen worden één of meerdere eicellen bevrucht. Stellen die een bevruchte embryo over hebben, kunnen deze aanbieden voor embryodonatie.

Alhoewel dit de eerste Nederlandse baby is die middels embryodonatie geboren is, komt deze wijze van fertilisatie in andere landen vaker voor. Zo zijn er in de Verenigde Staten al bijna 50.000 baby's op deze manier ter wereld gekomen.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink