Stockfreeimages, Bijbel lezen, geloof

EDE - Het bestuur van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede besloot eind vorig jaar om abortus mogelijk te maken voor ouders die een kind verwachten met het syndroom van Down. Veel medewerkers bleken zich daar echter om hun geloofs- en levensovertuiging niet in te kunnen vinden. Gisteren werd duidelijk dat zij een dergelijke ingreep juridisch gezien daadwerkelijk mogen weigeren, zo meldt Omroep Gelderland.

In een speciale personeelsbijeenkomst in Ede stelde een jurist namens de christelijke vakbond RMU dat de Wet Afbreking Zwangerschap het toestaat om op ethische gronden abortus voor ongeboren kinderen met het Downsyndroom te weigeren. Dat zou ook blijken uit de cao-ziekenhuizen en de beroepscode voor verplegenden en verzorgenden.

De commotie ontstond begin deze maand toen het EO-programma De Vijfde Dag een brandbrief openbaar maakte waarin de medewerkers aan het bestuur vroegen het besluit te heroverwegen. Een groot deel van het ziekenhuispersoneel zegt het werk te doen vanuit zijn geloofs- en levensovertuiging, met 'respect voor het leven dat aan ons en anderen is gegeven'. De actie werd ook gesteund door diverse burgers en kerken uit de omgeving.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz