Baby

AMSTERDAM (Novum) - Het aantal kinderen dat uit het buitenland wordt geadopteerd is sterk gedaald. In totaal ging het vorig jaar om 488 kinderen, een diepterecord in veertig jaar tijd. Dat meldt de Volkskrant zaterdag. In vergelijking met vijf jaar geleden waren er driekwart minder aanvragen voor adoptie.

De daling van het aantal internationale adopties is niet uniek voor Nederland. Er is sprake van een wereldwijde daling. Kwamen in 2004 nog ruim 45 duizend kinderen terecht bij buitenlandse ouders, in 2011 waren dat er nog maar zo'n 23 duizend.

Meerdere factoren dragen bij tot de daling. De krant noemt aanhoudende berichten over gesjoemel met procedures een van de oorzaken. Ook zijn de meeste kinderen die beschikbaar zijn voor adoptie ouder dan 2 jaar of gehandicapt. Adoptieouders adopteren liever jongere en niet-gehandicapte kinderen.

Ook door de voortschrijdende stand der wetenschap, waardoor ouders toch nog eigen kinderen kunnen krijgen, zou de vraag naar adoptiekinderen dalen. Bovendien kost de adoptie ten minste tienduizend euro, en vaak veel meer. Sinds begin dit jaar zijn die kosten in Nederland bovendien niet meer aftrekbaar, schrijft de Volkskrant.

Bovendien worden er minder kinderen aangeboden voor adoptie. Dat komt onder meer door de economische vooruitgang in Azië en Zuid-Amerika. Ook vangt men weeskinderen liever op in eigen land of worden vanwege de media-aandacht over onzorgvuldige procedures en kinderhandel de grenzen voor adopties gesloten.