Normal_abortus

WASHINGTON (Novum/AP) - Als bij een foetus een hartslag wordt waargenomen, wat al na zes weken zwangerschap mogelijk is, is abortus in de Amerikaanse staat North Dakota voortaan verboden. North Dakota wordt ook de eerste staat in de Verenigde Staten die een abortus op basis van een genetische afwijking, zoals het Downsyndroom, verbiedt.

De gouverneur van de staat, de Republikein Jack Dalrymple, tekende dinsdag een wet waarmee het verbod van kracht werd. Artsen die nadat een hartslag is geconstateerd een abortus verrichten kunnen vijf jaar uit hun ambt worden gezet en een boete krijgen. Vrouwen die een abortus ondergaan worden niet gestraft.

De nieuwe wet druist in tegen een beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat in 1973 bepaalde dat abortus legaal is zolang een foetus niet zelfstandig buiten de baarmoeder kan leven. Die grens ligt normaal tussen de 22 en 24 weken nadat een kind is verwekt.

Voorvechters van abortus spreken van een maatregel die een einde wil maken aan de enige abortuskliniek in de staat, in Fargo.