Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet

ARNHEM (Novum) - Een man die eerder werd veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en tbs met dwangverpleging voor doodslag op een peuter, is in hoger beroep vrijgesproken. Het gerechtshof in Arnhem sprak dit oordeel dinsdag met tegenzin uit. Het OM had eveneens vrijspraak gevraagd, terwijl het voor de rechtbank nog zes jaar cel en tbs had geëist.

Het bijna 3-jarige jongetje uit Almelo, het zoontje van de toenmalige vriendin van de verdachte, werd in januari 2011 opgenomen in een ziekenhuis. Zowel de moeder als de vriend werd daarop aangehouden. Een dag later overleed de peuter aan de gevolgen van mishandeling. De man werd vorig jaar schuldig bevonden aan de fatale mishandeling, hij zou het kind door elkaar hebben geschud. Daarop ging hij in hoger beroep. De moeder werd vrijgesproken.

Het hof oordeelt dat niet zonder twijfel kan worden vastgesteld wat er de bewuste dag is gebeurd. De verklaringen van de moeder zijn niet eenduidig en daarom niet 'van doorslaggevende betekenis' in de zaak. Er is geen forensisch bewijs dat in de richting van de verdachte of de moeder wijst en deskundigen hebben in het hoger beroep niet kunnen aantonen dat de verklaring van de man onaannemelijk is.

Het hof zegt zich te realiseren dat deze vrijspraak 'de nauwelijks te verteren situatie' met zich meebrengt dat niemand wordt gestraft voor de dood van een 'weerloos en zeer jong kind'. Het hof is er echter niet van overtuigd dat er bewijs is voor doodslag of mishandeling met de dood tot gevolg, hetgeen de man ten laste was gelegd. De verdachte werd na een voorarrest van twee jaar twee weken geleden in vrijheid gesteld.