kraamzorg, bevallen, verloskunde

AMSTERDAM (Novum) - Het is te vroeg om waterinjecties als standaardbehandeling in te voeren tegen pijn bij het bevallen. Dat zeggen gynaecologen en anesthesiologen vrijdag in reactie op een bericht van de beroepsorganisatie voor verloskundigen KNOV. Die meldde donderdag dat vanaf 1 juli vrouwen bij hun bevalling een injectie met steriel water kunnen krijgen als alternatieve pijnbestrijder.

Gynaecologenvereniging NVOG en de Nederlandse anesthesiologenverenigingen NVA vinden dat onvoldoende is aangetoond dat de waterinjecties effectief zijn. Ook zou niet vaststaan dat met waterinjecties minder andere pijnbestrijding nodig is, dat dit voor de baby beter is, of dat er minder keizersneden nodig zijn.

De beroepsorganisatie voor verloskundigen vindt dat de waterinjecties een goed en goedkoop alternatief zijn voor medische pijnbestrijding gezien de toenemende vraag naar pijnbestrijding bij bevallingen. Bijkomend voordeel is dat de waterprik ook bij thuisbevallingen kan worden gegeven.

In Scandinavische landen zouden vrouwen al sinds de jaren tachtig met succes gebruikmaken van de alternatieve methode. Daarbij worden vier prikken met 0,5 milliliter steriel water in de onderrug gespoten.