Zwanger, zwangerschap

ANTWERPEN - Een kwart van de zwangere vrouwen maakt zich ernstig zorgen over haar gewicht en lichamelijk vormen, zo meldt Goedgevoel.be.

Uit een onderzoek van de University College London (UCL) onder 700 zwangere vrouwen blijkt verder dat één op de veertien vrouwen met een eetprobleem kampt tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.

Een aantal ondervraagde vrouwen begon ernstig te trainen, om maar niet teveel aan te komen. Een andere ‘afslankmethode’ die gebruikt werd was regelmatig overgeven. Bovendien gaf één op de twaalf vrouwen aan minstens twee keer per week zich te overeten of de controle te verliezen.

De wetenschappers waarschuwen dat deze problematiek door deskundigen moet worden opgepakt, omdat aan deze vrouwen op dit moment onvoldoende hulp wordt geboden. Bovendien heerst bij zwangeren vaak de angst dat op hun stoornis een dusdanige taboe rust, dat medici zich over de problemen veel te negatief zullen uitlaten.

"Er is een grotere waakzaamheid nodig”, zegt onderzoeksleider Nadia Mical van de UCL Institute of Child Health. “Experts moeten in staat zijn om de eetstoornissen en de symptomen op te sporen en te behandelen."

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz