UNICEF, vaccinatieprogramma

VOORBURG - Met de start van de Wereld Vaccinatieweek op 24 april hoopt UNICEF tijdens de Global Vaccine Summit in Abu Dhabi genoeg fondsen te werven om de laatste kinderen wereldwijd in te kunnen enten tegen polio.

Momenteel wordt ongeveer 83 procent van alle kinderen tegen de ziekte ingeënt. UNICEF wil dit percentage over vijf jaar hebben opgekrikt naar een volle 100 procent. Hiervoor is naar schatting nog 100 miljoen dollar nodig, waarvan de stichting een groot deel hoopt te werven tijdens de Summit.

Polio, ook wel kinderverlamming genoemd, komt nog maar in drie landen voor, namelijk Afghanistan, Pakistan en Nigeria. Andere landen zijn echter ook kwetsbaar voor uitbraak van de ziekte, waardoor het vaccinatieprogramma breder moet worden ingezet. 

De vaccinaties door onder meer UNICEF hebben sinds 1990 naar schatting ruim 20 miljoen kinderlevens gered. Toch wordt nog circa 20 procent van de kinderen niet gevaccineerd. Dit zijn meestal armere, ondervoede kinderen, die juist het meest belang hebben bij de vaccinaties. De strijd tegen polio is een van de onderdelen van UNICEFs campagne tegen kindersterfte, in Nederland bekend onder de naam 'We gaan voor nul'.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem