Pasgeboren baby

GENT - Met de ontdekking van een gen dat belangrijk is voor de aanmaak van ijzer-zwavelclusters, hoopt het team van kinderneurologen van het Universitair Ziekenhuis Gent een stap dichterbij de ontwikkeling van behandelingen te komen die dodelijke spierverslapping en ademhalingsproblematiek bij baby's tegen kunnen gaan. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De ontdekking volgde op het overlijden van twee pasgeboren kindjes in het ziekenhuis. De twee, afkomstig uit hetzelfde gezin, kampten met ernstige spierverslapping, ademhalingsproblemen en een verstoorde hersenontwikkeling. Na onderzoek bleken de stoornissen te zijn veroorzaakt door ziekteverwekkende mutaties in het pas ontdekte gen.

De ontwikkeling is een belangrijke stap in de richting van nieuwe behandelmethoden. Professor Rudy Van Coster: "Als wij het onderliggend gendefect kennen, zullen daar in de toekomst een aantal nieuwe therapieën voor kunnen toegepast worden zoals gencorrectie en gentherapie. Een klein aantal aandoeningen wordt vandaag al op deze manier behandeld." 

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem