Normal_zwanger

GRONINGEN – Elk jaar ontwikkelen ruim 2000 vrouwen een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) na een bevalling. Dit stelt Claire Stramrood, onderzoeker en gynaecoloog in opleiding bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Volgens promovenda Stramrood vindt 9 procent van de vrouwen de bevalling een traumatische ervaring. Veel van hen durven hierna niet opnieuw zwanger te worden of willen hun volgende kind enkel te wereld brengen via een geplande keizersnede. 
 
Vooral vrouwen die door complicaties tijdens de zwangerschap te vroeg bevallen, hebben een grote kans op PTSS. Ook bij vrouwen die een ongeplande keizersnede ondergaan, veel pijn ervaren tijdens de bevalling of moeilijk met stress om kunnen gaan, treden de symptomen vooral op.
 
Signalering
Stramrood pleit voor betere signalering van PTSS na de bevalling. 'Er rust een taboe op psychische aandoeningen bij zwangeren en kraamvrouwen, terwijl veel vrouwen hiermee te maken krijgen,' aldus de promovenda. Ook pleit zij ervoor om oog te hebben voor het psychisch welbevinden van partners. 
 
Stramrood promoveerde gisteren aan de Rijksuniversiteit Groningen. 
 
© Nationale Zorggids