Normal_obesitas_tieners

Kleinkinderen die regelmatig opgevangen worden door hun opa en oma, hebben een grotere kans op overgewicht dan kinderen die bij hun ouders blijven. Dit blijkt uit recent Fins onderzoek, zo meldt het AD. 

Twee jaar lang bestudeerden Finse onderzoekers gezinnen met een kind tussen de negen maanden en drie jaar oud. Er werd gekeken naar het gewicht van de kinderen, de opvang en de achtergrond van de familie. Hieruit bleek dat de kinderen die voornamelijk door hun opa en oma werden opgevangen vijf procent meer kans hebben op overgewicht dan kinderen die hun tijd grotendeels bij hun ouders doorbrachten. 
 
Mogelijk wordt de grotere kans veroorzaakt doordat oma's de kleinkinderen vanuit hun instinct extra eten geven, omdat deze tactiek vroeger de kans op kindsterfte verkleinde. Ook is het mogelijk dat ouderen zich minder bewust zijn van de voedingswaarde van voedsel.
Een laatste verklaring kan zijn dat doordat mensen op steeds latere leeftijd kinderen krijgen, ook de grootouders op hogere leeftijd zijn in vergelijking met vroeger. Hierdoor zijn zij lichamelijk mogelijk minder in staat om erg actief te zijn met hun kleinkinderen.  
 
© Nationale Zorggids