Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

ALMERE – Na een pilot in Rotterdam en Den Haag wordt nu ook in Almere een nieuwe vorm van zorg aangeboden: het kinderwensspreekuur. Dit spreekuur is bedoeld voor vrouwen die nu of in de nabije toekomst zwanger willen worden. Vrouwen uit de doelgroep krijgen hierover een brief. Dit meldt Almere Vandaag.

Het kinderwensspreekuur komt voort uit een groot onderzoek naar kindersterfte uit 2009. Daaruit is gebleken dat de babysterfte in de Nederlandse grote steden iets hoger is dan in de landen om ons heen. Dit kan voor een deel verklaard worden doordat thuis bevallen in Nederland populair is.

Het verbeteren van de zwangerschapscultuur en het opzetten van een kinderwensspreekuur is een landelijk project van het Erasmus MC uit Rotterdam. Hoe gezonder een vrouw is voor en tijdens een zwangerschap, hoe groter de kans is op het krijgen van een gezonde baby. Met het kinderwensspreekuur hoopt de GGD het aantal ongewenste zwangerschappen te verminderen en vrouwen bewust te maken van bijvoorbeeld de risico's van roken en het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap.

Het project, ‘Healthy Pregnancy 4 All’, wordt in Almere opgezet in samenwerking met de gemeente, de GGD, het Centrum voor Jeugd en Gezin, verloskundigen en huisartsen. Het project loopt tot april 2014 en zal in verschillende gemeenten in Nederland worden geïntroduceerd.

© Nationale Zorggids