Normal_werktijd_klok_tijd

Onregelmatige werktijden hebben een negatieve impact op de menstruatiecyclus en vruchtbaarheid van vrouwen. De kans op een miskraam is ook groter, concludeert onderzoeker Linden Stocker van de University of Southampton. Dit meldt nu.nl.

Het onderzoek van Stocker is een overzichtsanalyse van alle studies naar het effect van ongewone werkritmes op de gezondheid in de periode 1969-2013. In totaal waren bijna 120.000 vrouwen bij deze onderzoeken betrokken. Uit verschillende studies bleek al dat werken in ploegendiensten, door slaaptekort en een verstoord slaap-waakritme, leidt tot allerlei gezondheidsproblemen en – risico's. Stocker en een team van onderzoekers analyseerden de onderzoeken vooral op de uitkomsten op het onderwerp van vruchtbaarheid. Haar conclusies presenteerde Stocker op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE). 
 
Vrouwen met een ongewoon werkritme hebben 33 procent meer kans op een verstoorde menstruatiecyclus dan vrouwen die tijdens kantooruren werken. Het risico op vruchtbaarheidsproblemen is 80 procent groter. Nachtdiensten verhogen de kans op een miskraam maar dit risico geldt niet voor vrouwen die af en toe 's nachts werken.
 
De langetermijneffecten van een variërende biologische klok zijn lastig te onderzoeken. Stocker benadrukt dat de onderzoeken niet aantonen dat werkritme direct verband houdt met eventuele vruchtbaarheidsproblemen. Het is mogelijk dat er volledig andere oorzaken aan deze problemen ten grondslag liggen. Vervolgonderzoek is noodzakelijk om te bepalen of het wenselijk is bij ploegendiensten meer rekening te houden met het slaap-waakritme.
 
© Nationale Zorggids