Normal_zwanger

Wetenschappers van de Canadese Universiteit van Alberta waarschuwen zwangere vrouwen om tijdens het begin van hun zwangerschap op hun gewicht te letten. Uit onderzoek van de universiteit blijkt namelijk dat zwangere vrouwen die in het begin van hun zwangerschap veel aankomen, ook grotere en dikkere baby's krijgen.

Volgens onderzoeker Margie Davenport laat het onderzoek zien dat zwangere vrouwen zeker aan het begin van hun zwangerschap op hun gezondheid moeten letten, gezond eten en voldoende bewegen. Vrouwen moeten bewust zijn van de gevaren van gewichtstoename.
 
“Veel vrouwen nemen het eten voor twee letterlijk. Gezond eten en bewegen tijdens de zwangerschap hebben langdurige voordelen voor zowel moeder als kind”, aldus Davenport.
 
De 172 vrouwen die meededen aan het onderzoek werden aangemoedigd om drie keer per week te bewegen en gezond te eten. Ruim de helft van de deelnemers kwam veel aan tijdens de zwangerschap.
Deelnemers die echter aan het begin van de zwangerschap veel aankwamen hadden een 2,7 grotere kans op een grote, zware baby. Het lichaamsvet bij deze baby's was ook meer dan 14 procent. Deze baby's hebben op latere leeftijd ook meer kans op overgewicht.
 
Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Obstetrics & Gynecology.
 
© Nationale Zorggids