Normal_keizersnee_operatie_baby
In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) kunnen vrouwen nu ook via de moeder-kindvriendelijkere keizersnede bevallen. Bij de zogeheten gentle sectio wordt het kindje na de keizersnede direct bij de moeder gelegd. Vrouwen blijken deze meer natuurlijke gang van zaken als erg positief te ervaren. Dit meldt het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis.
 
Doordat de baby na de ingreep direct bij de moeder gelegd wordt en daar ook blijft, kunnen moeder en kind beter hechten, ook wanneer complexe medische zorg nodig is. Bovendien blijkt de borstvoeding beter en sneller op gang te komen wanneer kind en moeder bij elkaar blijven.
 
De eerste moeder-kindvriendelijke keizersneden hebben al met succes plaatsgevonden in het OLVG. Afdelingshoofd Verloskunde Adri Leegwater: “De moeders voelen zich meer betrokken bij de geboorte. Zo wordt het zicht op de geboorte voor de moeders mogelijk gemaakt. De artsen betrekken de moeders ook meer bij het gehele proces door uitleg te geven over hun handelingen. Bovendien liggen de moeders na afloop niet meer alleen als ze gehecht worden, maar kunnen ze, samen met de partner, volop genieten en kennismaken met hun kind.”
 
© Nationale Zorggids