Normal_lego_speelgoed

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een waarschuwing uitgegeven voor speelgoed uit China, dat via webshops in Nederland terecht komt. Ongeveer twintig procent van het onderzochte speelgoed uit China voldoet niet aan de veiligheidseisen. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

Steeds meer ondeugdelijk speelgoed uit China komt bij de consument terecht omdat het via internet is besteld. Een woordvoerster van de NVWA: 'Wij hebben geen controle over wat er via de post wordt geleverd'. Jaarlijks test de NVWA ongeveer 3500 verschillende producten, waaronder speelgoed. Vaak heeft de instantie dan al een vermoeden dat er iets mis kan zijn met de spullen, bijvoorbeeld als ze afkomstig zijn van onbekende fabrikanten.

Speelgoed dat niet aan de veiligheidseisen voldoet bevat bijvoorbeeld chemische stoffen of losse onderdelen die voor kinderen gevaarlijk kunnen zijn. China heeft andere productieregels dan bijvoorbeeld Europa, maar de NVWA heeft daarover wel contact met de Chinese overheid en toezichthouders. De NVWA raadt consumenten aan om alleen te kopen via webshops die goed bekend staan. 'Je moet niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.'

© Nationale Zorggids