Logo_borstvoeding_logo

Introverte, verlegen vrouwen zijn minder geneigd om borstvoeding te geven aan hun baby. Dit heeft te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen en ondersteuning vanuit de omgeving. Dat blijkt uit een Brits onderzoek, waarin de relatie werd onderzocht tussen de persoonlijkheid van een vrouw en het geven van borstvoeding. Dat meldt het Belgische Goedgevoel.

Aan het onderzoek deden 603 moeders met een baby tussen 6 en 12 maanden mee. Moeders die zichzelf omschreven als extrovert en emotioneel stabiel bleken significant meer geneigd om borstvoeding te geven en daar langer mee door te gaan dan vrouwen die zichzelf als introvert of angstig omschreven. De moeders uit de tweede groep gaven vaker aan hun kind met de fles te voeden. Introverte moeders die wel borstvoeding gaven bleken iets minder geneigd om hier lang mee door te gaan.

Volgens de onderzoekers komt dat omdat verlegen vrouwen minder zelfvertrouwen hebben. 'Deze mama's vonden het geven van borstvoeding vaak te moeilijk en hadden het gevoel dat ze niet de steun kregen die ze nodig hadden'. Omdat in eerder onderzoek is aangetoond dat borstvoeding gezondheidsvoordelen heeft voor zowel moeder als kind, is het volgens de wetenschappers van belang dat moeders ondersteuning krijgen. 'Zeker introverte vrouwen moeten meer steun krijgen, aangemoedigd worden en leren hoe ze eventuele problemen kunnen oplossen.'

© Nationale Zorggids