Normal_copyright_stockfreeimages_zwangerschap_zwanger_controle

De aanwezigheid van bepaalde eiwitten in het bloed voorspelt of een zwangere vrouw een verhoogd risico heeft op zwangerschapsvergiftiging. Tot dusver bestond er geen manier om te bepalen hoe hoog het risico is op een zwangerschapsvergiftiging bij vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn. Dat meldt Nu.nl.

Zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie is een ernstige aandoening die in de laatste maanden van de zwangerschap kan optreden. De symptomen zijn een zeer hoge bloeddruk, eiwit in de urine en vocht vasthouden. Vrouwen die bij een eerdere zwangerschap pre-eclampsie hebben gehad, worden tijdens een volgende zwangerschap nauwlettend in de gaten gehouden.

Britse onderzoekers hebben nu eiwitten ontdekt die het risico op een zwangerschapsvergiftiging voorspellen. De onderzoekers analyseerden bloedmonsters van vrouwen die 15 weken zwanger waren, op dat moment ontstaan er nog geen ziekteverschijnselen. In het bloed van vrouwen die later pre-eclampsie ontwikkelden, ontdekten zij andere eiwitten dan bij zwangere vrouwen die de aandoening niet kregen. Twee van deze eiwitten, die nog niet eerder met de aandoening in verband waren gebracht, bleken een zeer goede voorspeller te zijn van het risico op de ziekte. Volgens de onderzoekers zullen de bevindingen van het onderzoek een belangrijke invloed hebben op het identificeren van pre-eclampsie bij een eerste zwangerschap.

© Nationale Zorggids