Normal_geboorte_ziekenhuis_verloskunde

Uit onderzoek van promovenda Jannet Bakker naar de beste mogelijkheid om een bevalling op te wekken als de gezondheid van moeder en kind in het geding is, is gebleken dat als een bevalling wordt opgewekt met het hormoon prostaglandine dit in de ochtend moet gebeuren. Het gebruik van oxytocine is even effectief en veilig als het in de avond wordt gebruikt. Jannet Bakker is 4 september gepromoveerd op haar proefschrift 'Studies on induced labor'. Dit meldt het AMC.

Voor haar proefschrift heeft Bakker twee methoden met elkaar vergeleken: een inleiding van de bevalling in de avond die meer in lijn is met het ritme van de biologische klok, en een traditionele inleiding die begint in de vroege ochtend.

Het gebruik van oxytocine geeft geen betere baringsuitkomst bij het inwendig registreren van de weeën dan een uitwendige registratie daarvan. De laatste methode brengt minder risico's met zich mee en is goedkoper.

Met de resultaten van het onderzoek kunnen inleidingen veilig op meer tijdstippen worden gepland met als gevolg dat de verloskamers beter kunnen worden gebruikt. Bovendien hebben de uitkomsten van de studie naar registratie van weeën al geleid tot een verandering van de dagelijkse verloskundige praktijk in Nederland en daarbuiten, en zijn ze kostenbesparend.

© Nationale Zorggids