Normal_baby_zwanger_verpleegkundigen_kind

Voortaan kunnen kersverse moeders met hun eigen kraamverzorgdende de hele dag in het Maasziekenhuis Pantein terecht als na de (thuis)bevalling hun kindje enige tijd in het ziekenhuis moet blijven. Een proef met de zogenoemde 'verplaatste kraamzorg' verliep dusdanig succesvol dat de samenwerkende kraamzorgpartijen en het ziekenhuis besloten hebben deze dienstverlening voortaan te blijven aanbieden. Dat meldt Kraamsupport Online.

Manager Carin Simmelink van Kraamzorg Pantein-Vivent is één van de initiatiefnemers van de geïntegreerde kraamzorg in het ziekenhuis. “Wij zagen hoe vervelend het is voor moeders om gescheiden te worden van hun pasgeboren kind,” zegt ze. Het voordeel van de verplaatste kraamzorg is dat moeder en kind vanaf de geboorte bij elkaar kunnen blijven wat de hechting tussen beiden bevordert en de borstvoeding stimuleert.

Ook teamleider Carola van Dijk van het Maasziekenhuis merkt dat ouders de persoonlijke aandacht als heel prettig ervaren. De verplaatste kraamzorg maakt volgens haar de overgang van ziekenhuis naar thuissituatie bovendien makkelijker omdat de begeleiding door de kraamverzorgende direct al kan starten.

Het Maasziekenhuis Pantein is het enige ziekenhuis in de regio Nijmegen-Venray waar deze vorm van kraamzorg wordt aangeboden. Door de samenwerking van kraamverzorgenden en ziekenhuispersoneel krijgen de medewerkers meer begrip voor elkaars professie en verantwoordelijkheden. Op deze manier wordt de gezamenlijk geboden kraamzorg versterkt en verbeterd. “Onze ervaringen en die van onze klanten zijn positief. Van hen horen we ook terug dat ze de verplaatste kraamzorg een fantastische mogelijkheid vinden en daar gaat het tenslotte om,” aldus Simmelink.

© Nationale Zorggids