Normal_baby_couveuze_geboorte

PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert pleit voor het afschaffen van de eigen bijdrage die vrouwen nu nog moeten betalen als zij in het ziekenhuis bevallen zonder medische noodzaak. Wolbert stelt dat de keuze voor vrouwen of ze in het ziekenhuis bevallen of thuis niet moet afhangen van geld. Dat meldt Skipr.

De eigen bijdrage voor geboortezorg in het ziekenhuis zonder medische noodzaak is nu 320 euro. Volgens Wolbert zien verloskundigen dat vooral vrouwen met een laag inkomen die in het ziekenhuis willen bevallen, steeds vaker kiezen voor een ruggenprik omdat ze dan de eigen bijdrage niet hoeven te betalen. Een ruggenprik brengt echter veel meer risico's met zich mee, aldus Wolbert, en het Kamerlid vindt het geen goede zaak dat vrouwen ertoe aangezet worden voor dit onnodige risico te kiezen om geldkwesties.

Het PvdA-Kamerlid werkt aan een initiatiefnota voor afschaffing van de eigen bijdrage voor geboortezorg. De afschaffing levert volgens Wolbert alleen maar voordelen op. “Vrouwen betalen geen eigen bijdrage meer voor de noodzakelijke geboortezorg en er wordt geen onnodige verdoving meer gegeven aan vrouwen die dat eigenlijk niet willen. Daarmee wordt tevens dure zorg voorkomen,” zegt Wolbert.

© Nationale Zorggids