Logo_wakker_dier

Vrijdag eten honderdduizenden mensen geen vlees. Want het is Dierendag en Wakker Dier viert voor de derde keer ‘EetGeenDierenDag’; de dag dat Nederland naast de honden en katten, ook de miljoenen dieren in de vee-industrie ‘verwent’. Dit jaar doet er een record aantal mensen, bedrijven en cateraars mee. Zestig bedrijven gaven zich op via de website, waaronder Toyota, BAM, Bol.com, de Gemeente Rijswijk, de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam, en omroep RTV N-H en AT5. Bovendien geven vijf van de grootste cateraars extra aandacht aan vegetarisch eten, samen goed voor meer dan 2000 locaties en bijna een miljoen lunchklanten. Via Social Media gaven al 15 duizend mensen aan mee te doen, en de teller loopt hard door. Wakker Dier: “Op 4 oktober ‘verwennen’ we de kippen en varkens door ze niet op te eten! Dagelijks eten Nederlanders zo’n 400.000 dieren. Op EetGeenDierenDag gaan wij voor 0!”

Een overzicht van alle bedrijven is te vinden op www.wakkerdier.nl/eetgeendierendag/deelnemers.

Vleesconsumptie in Nederland
Nederlanders eten veel vlees, meer dan goed voor ze is volgens sommige experts. Maar in ieder geval meer dan goed is voor dier en milieu. Steeds meer mensen realiseren zich dat. Het aantal flexitariërs stijgt en de vleesconsumptie neemt af. Het hoge aantal schandalen rond vlees draagt daar nog verder aan bij, terwijl het enthousiasme voor EetGeenDierenDag groeit.

EetGeenDierenDag in de bedrijfskantine
EetGeenDierenDag worden mede mogelijk gemaakt doordat grote cateraars (Sodexo, Albron, Eurest, Prorest en SAB catering) het initiatief hebben omarmd en het  enthousiast promoten en faciliteren in bedrijfsrestaurants. Een speciale pluim geeft Wakker Dier aan de Cateraars Kragtwijk catering: zij serveren op 4 oktober geen enkele maaltijd met vlees aan hun 1300 lunchgasten.
Daarbovenop hebben ruim vijftig bedrijven en instanties, met samen meer dan 50.000 dagelijkse gasten, zich via de website van Wakker Dier opgegeven.  Deze bedrijven variëren van grote multinationals (hoofdkantoor NUON) tot scholen (het Fioretticollege in Hillegom), goede doelen (het Longfonds) en de snackbar om de hoek (snackbar Natuurlijk Smullen). De volledige lijst met bedrijven is te vinden op de website en de lijst groeit nog steeds. In deze restaurants wordt volledig vegetarisch geserveerd, of alle dagmaaltijden, broodjes en soepen zijn vegetarisch.

Doe ook mee!
Vrijdag is de grote dag. Wakker Dier hoopt dat consumenten morgen massaal vlees laten liggen in de supermarkt en kiezen voor een vegetarische maaltijd. Al 15.000 mensen lieten met likes en shares weten dat zij meedoen met EetGeenDierenDag. Actrice Sanne Vogel roept via de radio op mee te doen. Door posters op te hangen en de boodschap te verspreiden op Social Media kan nog steeds iedereen op het laatste moment zijn vrienden overtuigen om vandaag de dieren op je bord te helpen. We hopen dat op 4 oktober zelfs de grootste carnivoren een hand over hun hart strijken en behalve hun hond een bot geven, ook een kip of varken sparen.

© Nationale Zorggids