Normal_kind_peuter

Het kindvolgsysteem GOLD-NL helpt pedagogisch medewerkers in kindercentra om de ontwikkeling van kinderen te observeren. Het systeem werd ontwikkeld door orthopedagoog Bianca Bijlsma-Smoorenburg, die op 17 oktober promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat meldt de RUG.

Een paar jaar geleden werd het (ortho)pedagogisch-didactisch raamwerk GROEI (Groninger Ontwikkelingsvolgmodel Educatie en Interventie) geïntroduceerd. Hiermee werd het voor professionals in voorschoolse kindercentra mogelijk om ook kwetsbare kinderen een kwalitatief goede omgeving te bieden. Het kindvolgsysteem GOLD is onderdeel van GROEI.

Het uiteindelijke doel is kinderen in voorschoolse centra optimaal voor te bereiden op het meer gestructureerde formele leren in groep drie. Het pedagogisch model moet medewerkers van kindercentra helpen bij het begeleiden van kwetsbare kinderen, zodat ze beter toegerust zijn voor de overgang naar groep drie.

Bij het onderzoek van de promovenda waren zeventien pedagogisch medewerkers en 86 kinderen van nul tot en met drie jaar uit drie Friese kindercentra betrokken. Het GOLD-systeem werd geanalyseerd op praktische bruikbaarheid en effectiviteit. Het aantal pedagogisch medewerkers dat een zorgkind meldt is in de onderzoeksperiode significant afgenomen.

© Nationale Zorggids