Normal_magnetronvoedsel

Zwangere vrouwen doen er goed aan om eten uit blik, maaltijden die zijn opgewarmd in plastic en kassabonnetjes te vermijden om te voorkomen dat ze een miskraam krijgen. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Stanford op basis van een onderzoek, zo meldt het Parool.

Volgens de onderzoekers kunnen chemicaliën, die in het systeem van een zwangere vrouw terechtkomen, de kans op een miskraam met 80 procent vergroten. Mannen die met een vrouw proberen een kind te krijgen zouden zich eveneens aan die leefregels moeten houden, omdat de chemicaliën ook een negatief effect op hun vruchtbaarheid kunnen hebben. Ook het drinken uit flesjes die in de zon hebben gestaan wordt afgeraden.

De stof bisfenol A (BPA) wordt gebruikt in plastic verpakkingen en kan tijdens het verpakkingsproces in het eten terechtkomen. BPA komt ook voor in kassabonnetjes, waardoor het vrijwel onmogelijk is om niet in aanraking te komen met de stof.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 114 zwangeren die al een geschiedenis van vruchtbaarheidsproblemen of miskramen hadden. Van de vrouwen die hoge concentraties BPA in hun bloed hadden, had 80 procent meer kans op een miskraam dan de vrouwen bij wie lage concentraties werden gemeten. Bij 68 van de onderzochte vrouwen eindigde de zwangerschap in een miskraam.

© Nationale Zorggids