Normal_snelweg_file_auto_fijnstof_vervuiling

Zwangere vrouwen die veel fijnstof inademen, hebben een grotere kans dat hun kindje met een laag gewicht geboren wordt. Maar ook lage concentraties fijnstof blijken al schadelijk voor de gezondheid van het ongeboren kind. Dat meldt Volkskrant.

Voor elke vijf microgram fijnstof per kubieke meter lucht neemt het risico op een laag geboortegewicht met achttien procent toe. Vijf microgram is precies het verschil tussen wonen aan een drukke weg of aan een rustige weg in de binnenstad. Het risico neemt toe naarmate er meer fijnstof in de lucht zit. Dat betekent bijvoorbeeld dat een zwangere vrouw die aan een snelweg woont (25 microgram/m3 fijnstof) negentig procent meer kans heeft op een kind met een laag geboortegewicht dan een moeder die ver van alle wegen woont en nauwelijks last heeft van luchtvervuiling.

Ook uit eerdere onderzoeken bleek het negatieve effect van fijnstof op de gezondheid. Kinderen in fijnstofrijke gebieden hebben vaker last van astma. Volwassenen hebben een groter risico op hart- en vaatziekten en longkanker. Een grote Europese studie waaraan ook de Universiteit van Utrecht meewerkte heeft nu ook een laag geboortegewicht aan de lijst met negatieve effecten  van fijnstof toegevoegd. Bijna al het stof dat de moeders inademen komt van auto's, waarbij snelwegen meer vervuiling opleveren dan stadswegen.

Kinderen met een laag geboortegewicht wegen minder dan tweeënhalve kilogram en hebben een grotere kans op ontwikkelingsproblemen. Gemiddeld is ongeveer vijf procent van alle pasgeborenen in Nederland te licht.

De onderzoekers willen de resultaten van het onderzoek gebruiken om beleidsmakers te overtuigen dat de fijnstofnorm omlaag moet. Nu ligt de norm van de Europese Unie op 25 microgram per kubieke meter. Zeker in dichtbevolkte gebieden als Nederland is het lastig om de fijnstofconcentratie te verminderen. Toch willen de onderzoekers proberen de norm naar 10 microgram te brengen. Dat is de norm die de World Health Organization ook gebruikt. Volgens de onderzoekers zou dat jaarlijks 22 procent minder te magere baby's opleveren.

© Nationale Zorggids