Normal_zwanger_zwangerschap

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap depressief waren, hebben meer kans om zelf een depressie te ontwikkelen dan kinderen van moeders zonder emotionele problemen. Op achttienjarige leeftijd hebben kinderen van depressieve moeders bijna anderhalf meer kans om zelf depressief te raken. Dat meldt GGZ Nieuws.

Volgens onderzoekers van de universiteit van Bristol kunnen stresshormonen de ontwikkeling van een kind in de baarmoeder beïnvloeden wat tot een grotere gevoeligheid voor depressie kan leiden. Een depressie van de vader bleek namelijk de kans op een depressie bij het kind niet te vergroten. Zo'n elf procent van de kinderen geboren uit depressieve moeders, kreeg op latere leeftijd zelf te maken met de aandoening. Bij kinderen van wie de moeder niet depressief was lag dit percentage op zeven procent.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat depressieve zwangere vrouwen op tijd de juiste medische behandeling krijgen. Het risico op mentale problemen bij het kind neemt daarmee af.

De onderzoekers ontdekten ook een mogelijk verschil tussen pre- en postnatale depressie. Bij een depressie na de geboorte blijken omgevingsfactoren zoals een gebrek aan emotionele steun en geldzorgen een grotere invloed te hebben. Ook bleek uit het onderzoek dat vooral kinderen van laaggeschoolde, depressieve moeders een verhoogde kans hebben op depressie in hun tienerjaren.

© Nationale Zorggids