Normal_kinderopvang_peuter_begeleider_leidster

(Novum) - Kinderopvangbedrijven spelen onvoldoende in op de teruglopende vraag naar opvangplaatsen. De crèches verlagen hun capaciteit minder snel dan de markt krimpt, waardoor het aanbod van opvangplaatsen veel groter is dan de vraag. Dat stelt de Brancheorganisatie Kinderopvang in een sectorreportage, zo meldt Het Financieele Dagblad maandag.

Ondernemers in de kinderopvang kunnen daardoor amper nog hun hoge vaste lasten terugverdienen en komen eerder in de problemen, aldus de brancheorganisatie. "De bedrijfsvoering in onze branche loopt achter bij de snelle en grote krimp van de kinderopvang", stelt voorzitter Mariëlle Rompa van de vereniging.

Uit de analyse van de brancheorganisatie blijkt dat het aantal kinderen dat naar professionele opvang gaat in twee jaar is teruggelopen met 80 duizend naar 660 duizend. Door het terugschroeven van overheidssubsidies, de stijgende werkloosheid en het krimpende aantal jonge gezinnen, wordt steeds minder gebruik gemaakt van de kinderopvang.

Als gevolg daarvan loopt ook de werkgelegenheid bij crèchebedrijven af, zo meldt de brancheorganisatie. Zo gingen vorig jaar achtduizend banen verloren. De verwachting is dat het aantal medewerkers nog verder terugloopt, van bijna negentigduizend begin dit jaar tot 75 duizend in 2014 of 2015.