Normal_13825038490065_1

(Novum) - Nederlandse gynaecologen maken zich grote zorgen over de geboorte van een kind die is ontstaan uit cellen van onbekende donoren en geboren uit een draagmoeder. Ze vrezen dat er in de toekomst vaker op deze manier kinderen worden 'gecreëerd', zo stellen zij in een artikel in medisch vakblad Medisch Contact. In dit specifieke geval zijn bovendien verschillende regels overtreden.

Het gaat om een 47-jarige draagmoeder die in 2010 is bevallen van een kind uit twee anonieme Spaanse donoren. Hoewel er geen sprake was van een winstmotief, zijn de Nederlandse regels op meerdere manieren geschonden. Zo mag een draagmoeder in Nederland maximaal 45 jaar zijn en is het gebruik van anoniem donormateriaal verboden.

De gynaecologen begeleidden de zwangerschap en bevalling. De vrouw was draagmoeder voor een aangetrouwde neef en diens vrouw. Bij dit koppel was een ivf-procedure mislukt, waarna de draagmoeder naar een Spaanse kliniek ging. Daar werd met zaad- en eicellen van anonieme donoren twee embryo's gecreëerd en geplaatst. Ze beviel uiteindelijk van een gezonde eenling.

De wensouders hadden zich niet gerealiseerd dat ze regels overtraden, zo oordeelde de Raad voor de Kinderbescherming na onderzoek. Ook hadden ze niet stilgestaan bij de consequenties van hun keuzes, zoals het feit dat het kind nooit zijn biologische ouders kan leren kennen. Bij gebrek aan sancties krijgen de betrokkenen geen straf.

De gynaecologen stellen in Medisch Contact dat kinderloze ouders na een mislukte ivf-behandeling beter moeten worden begeleid om te voorkomen dat ze ondoordachte dingen doen. Ook moet er internationale afstemming over het onderwerp komen, vinden ze.