Normal_baby_couveuse

Voor te vroeg geboren baby's die op de intensive care zijn opgenomen is een prototype ontwikkeld van een draadloos babyjasje. Het comfortabele jasje, waarin bewakingssensoren zijn verwerkt, is ontworpen om stress bij het kindje te verminderen en het ouders gemakkelijker te maken om hun baby vast te houden buiten de couveuse. Dat meldt Medical Facts.

De jas werd ontworpen door ingenieur Sibrecht Bouwstra die op 30 oktober promoveert aan de Technische Universiteit Eindhoven. Van haar ontwerp van de zogenoemde 'smart jacket' werd een prototype ontwikkeld in samenwerking met Máxima Medisch Centrum.

In Nederland wordt 7 tot 8 procent van de baby’s te vroeg geboren, voor de 37e zwangerschapsweek. Een vijfde van hen wordt zelfs voor de 32e zwangerschapsweek geboren. Door ontwikkelingen in de zorg hebben (veel) te vroeg geboren kinderen steeds grotere overlevingskansen. Het percentage te vroeg geboren kinderen dat later in het leven ontwikkelingsproblemen heeft (laag IQ, leerstoornissen, ADHD) blijft echter hoog. Vermindering van stress en stimulering van de hechting tussen ouders en kind tijdens de opname op de intensive care dragen mogelijk bij aan een betere ontwikkeling van het kind op latere leeftijd.

Uit het promotieonderzoek blijkt dat het de babyjas bijdraagt bij aan stressvermindering en een betere hechting tussen ouders en baby op de intensive care. Door bewakingssensoren te verwerken in een jasje hoeven ze niet langer op de flinterdunne babyhuid geplakt te worden. Dit maakt de pijnlijke en daarmee stressvolle verwisseling van plaksensoren overbodig. Doordat het jasje draadloos wordt, hebben ouders en kind op de intensive care meer bewegingsvrijheid dan tot nu toe mogelijk is. Ook dit vermindert het stressniveau bij het kind en het ondersteunt de hechting tussen ouders en baby.

In een ander deel van haar promotieonderzoek ontwikkelde Sibrecht Bouwstra nog vier concepten om de hechting tussen ouders en baby op de intensive care te ondersteunen. Zo ontwierp zij een couveusedekentje met licht, dat medische bewakingsresultaten voor ouders op een intuïtieve manier weergeeft – zonder de aandacht van het kindje af te leiden zoals de bewakingsmonitor nu vaak doet. Het laat de ademhaling van het kindje zien door een ingebouwde groter en kleiner wordende lichtcirkel op het dekentje. Ook de hartslag wordt via de kern van deze lichtcirkel zichtbaar gemaakt, door variatie in de intensiteit van het licht.

© Nationale Zorggids