Normal_normal_bevruchting_ivf_invitro_fertilisatie_sperm-egg_sperma_wiki_-c_

(Novum) - Het Amsterdams Medisch Centrum stelt een grootschalig onderzoek in naar de gezondheid van ivf-baby's. Er zijn aanwijzingen dat reageerbuisbaby's op latere leeftijd meer kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten, schrijft het AD zaterdag.

Ivf-kinderen hebben een iets hogere bloeddruk dan hun leeftijdsgenootjes, zegt onderzoeker van het ziekenhuis Tessa Roseboom. Ook zijn ze over het algemeen wat dikker en is hun glucosespiegel wat hoger. Ze benadrukt dat het om normale, niet-zieke kinderen gaat. "Maar wel met een kleine, tot nu toe onverklaarbare gezondheidsachterstand."

Het onderzoek moet ophelderen waardoor die achterstand komt. Het is nog niet te zeggen hoeveel meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten ivf-kinderen op latere leeftijd hebben. De oudste reageerbuisbaby ter wereld, Louise Brown, is namelijk nog maar 35 jaar oud. De eerste ivf-baby in Nederland is dit voorjaar 30 geworden.

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de vruchtbaarheidsklinieken. Het samenbrengen van de eicel en de zaadcel gebeurt niet over op dezelfde manier. De vloeistof waarin de embryo's zich ontwikkelen kan bijvoorbeeld verschillen. Ook het zuurstofgehalte of het aantal dagen dat het embryo zich in het laboratorium bevindt, verschilt.