Normal_zwanger__geboorte__zwangerschap

Een op de vier zwangere vrouwen vraagt hun eigen moeder om bij de bevalling aanwezig te zijn. Dat blijkt uit een poll op WIJ.nl.

In een vervolgenquête gaven vrouwen aan dat zij hun moeder tijdens de geboorte erbij willen hebben om de ervaring te kunnen delen (66 procent). Daarnaast werd haar steun als een belangrijke reden genoemd (46 procent). In vijftien procent van de gevallen verwachtte de vrouw zelfs meer steun van haar moeder te ontvangen dan van haar partner. Opvallend is wel dat slechts tien procent van de vrouwen aangeeft dat bij een eventuele volgende bevalling oma er zeker weer bij zal zijn.

Volgens Ingeborg Zwolsman van Cicli, een adviesbureau dat zwangere vrouwen informeert en adviseert rondom de bevalling, is de aanwezigheid van oma bij de geboorte een kwestie van traditie. 'De ervaren grootmoeder helpt de jonge onervaren moeder de klus te klaren. Soms zit er ook een bepaalde druk achter. Zwangeren kunnen het gevoel hebben dat ze hun moeder of schoonmoeder te kort zouden doen als ze haar er niet bij zouden vragen.'

© Nationale Zorggids