Normal_copyright_stockfreeimages_kinderziekte_ziek_knuffel_

De regelgeving over wat wel en niet mag in medisch-wetenschappelijk onderzoek naar ernstige ziektes bij kinderen moeten worden aangepast. Dat schrijven de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), onderzoekers en patiëntenorganisaties dinsdag in een gezamenlijke brief aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, zo meldt Trouw.

Doordat in Nederland strengere regels gelden dan in andere Europese landen, kunnen zieke kinderen niet profiteren van nieuw wetenschappelijk onderzoek, volgens de NVK. Daarom doen de organisaties in de brief aan de minister en Kamerleden een naar eigen zeggen 'dringende oproep om te kiezen voor versoepeling van de regels'. In de Tweede Kamer wordt binnenkort gesproken over mogelijke verruiming van de regels.

Medisch onderzoek bij kinderen is nu alleen bij hoge uitzondering en onder zeer strikte voorwaarden toegestaan. Hierdoor kan het voorkomen dat medicijnen die kinderen krijgen niet voldoen aan de eisen van bewezen effectiviteit en veiligheid. Volgens de organisaties is 40 procent van de medicijnen die huisartsen voorschrijven aan kinderen niet geregistreerd en niet goed onderzocht voor gebruik bij kinderen. Hetzelfde geldt voor 80 procent van de medicijnen die kinderartsen voorschrijven op een couveuseafdeling.

© Nationale Zorggids