Normal_dossier_papier_map

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft ernstige problemen met de software van het elektronisch patiëntendossier. Dat kwam deze week aan het licht bij een zitting van het regionaal tuchtcollege in Den Haag over de behandeling van baby Eline, die in 2011 in het ziekenhuis overleed. Dat meldt de Volkskrant.

Door zuurstofgebrek vlak na haar geboorte raakte Eline in coma in het LUMC. Ze overleed na twee weken. De ouders stellen dat de drie betrokken kinderartsen te traag hebben gereageerd. Daarnaast verwijten zij het LUMC dat het leven van Eline actief is beëindigd met morfine en dormicum, zonder hun instemming.

Het heeft anderhalf jaar geduurd voordat het LUMC belangrijke documenten kon leveren. Ook de inspectie kreeg aanvankelijk slechts de beschikking over een half dossier. Over cruciale momenten bevat het patiëntendossier tegenstrijdige informatie. Zo was er onenigheid over het tijdstip van geboorte. Ook wordt uit het dossier niet duidelijk wie op welk tijdstip de beademing heeft gestart. Evenmin is te achterhalen vanaf welk moment de baby werd gekoeld om hersenschade te beperken.

LUMC-advocate Willemien Kastelein: 'De treurige werkelijkheid is dat niemand in het ziekenhuis op dit moment weet op welke knop hij moet drukken om een volledig dossier uit te draaien'. Volgens Kastelein legt de zaak Eline een breder probleem bloot, namelijk dat de dossiervoering in ziekenhuizen momenteel een chaos is. 'Dat speelt niet alleen in deze casus, maar in vele zaken van andere ziekenhuizen die ik voer.'

© Nationale Zorggids