Logo_logo_geertgen_vruchtbaarheidskliniek

Vruchtbaarheidskliniek Geertgen in Elsendorp weigert contracten af te sluiten met een aantal grote zorgverzekeraars. Ook roept ze iedereen met een naturapolis op deze nog dit jaar om te zetten naar een restitutiepolis. Dat meldt Medisch Contact.

De vruchtbaarheidskliniek heeft contracten afgewezen van Achmea, VGZ, Multizorg en Menzis. Met CZ kon de kliniek wel tot een overeenstemming komen. “Wij moeten met de verzekeraars overeenstemming bereiken over het aantal behandelingen dat je mag uitvoeren,” zegt Henk Ruis, gynaecoloog en algemeen directeur van Geertgen. “In de praktijk betekent dat dat ons een eenzijdig dictaat door de strot wordt geduwd.” Hij noemt als voorbeeld de grootste zorgverzekeraar van Nederland, Achmea. “Bij een omzet van 1,1 miljoen wilden die ons aanvankelijk een plafond opleggen van 750.000, later wat opgeschroefd tot 850.000 euro. Dat hebben wij niet geaccepteerd,” aldus de directeur.

Ook wil directeur Ruis alle mensen massaal oproepen om van een naturapolis over te gaan op een restitutiepolis. “Dan zijn we van de plafonds af en mag de patiënt zelf kiezen,” stelt hij. “Gemiddeld  krijgen verzekerden met een naturapolis zeventig procent van de kosten van niet-gecontracteerde zorg vergoed. Met een restitutiepolis krijgen zij alles vergoed maar die is wel duurder. Het verschil krijgen patiënten bij Geertgen door de kliniek terugbetaald. Ook krijgen patiënten van de kliniek bij elke nota een zegeltje ter waarde van vijf procent van de declaratie. Daarmee sparen zij een bedrag bij elkaar dat, als de baby is geboren, op diens zilvervlootrekening wordt gestort.”

Directeur Ruis roept brancheorganisatie Zelfstandige Particuliere Klinieken Nederland (ZKN) op om zijn beleid te steunen. ZKN is dat echter niet van plan laat een woordvoerder weten.

© Nationale Zorggids