Normal_nuvaring_in_hand

(Novum) - Een in Brabant ontwikkelde anticonceptiering die maandelijks vaginaal wordt ingebracht ligt internationaal onder vuur. In de VS hebben ruim tweeduizend gebruikers en nabestaanden een schadeclaim ingediend bij fabrikant MSD, schrijft de Volkskrant woensdag. In Nederland wordt het middel, de Nuvaring, 170 duizend keer per jaar verstrekt.

Uit een Deense studie zou blijken dat gemiddeld 6,5 op de tienduizend gebruiksters trombose krijgen. Dat is evenveel als bij de gebruiksters van Diane-35, een pil die eerder in opspraak raakte en in Frankrijk van de markt is gehaald. Volgens MSD deugt het Deense onderzoek niet. Het bedrijf wijst volgens de krant op een zelf gefinancierde studie waaruit het tegendeel zou blijken.

De New Yorkse advocaat Paul Rheingold zegt in de krant vijf zaken te voeren waarbij de gebruikster is overleden door de Nuvaring. Hij staat vierhonderd cliënten bij in een groepsclaim. De ring zou trombose, longeembolieën en herseninfarcten veroorzaken.

De Nuvaring werd tien jaar geleden geïntroduceerd door Organon in Oss, dat inmiddels is opgegaan in MSD. De ring werd aangeprezen met een hormoondosering die lager is dan bij de pil, maareen nadeel is dat er andere hormonen in zitten die het risico op trombose verdubbelen.

In Nederland zijn volgens de krant geen sterfgevallen bekend die verband houden met de Nuvaring. Wel zijn er 31 potentieel dodelijke bloedstolsels, embolieën, bekend die verband houden met de Nuvaring.

Niet alles wordt gemeld, zo tekent de krant het verhaal op van een 26-jarige vrouw die opeens hapte naar adem en door haar arts naar het ziekenhuis werd gestuurd. Daar kreeg ze te horen dat ze het niet had overleefd als ze enkele uren later was geweest. Haar werd geadviseerd de Nuvaring nooit meer te gebruiken, evenals andere hormonale anticonceptiemiddelen. Er werd echter geen melding gemaakt van haar geval bij het centrum voor bijwerkingen Lareb. De artsen zagen geen direct verband.