Normal_redribbon_original_aids_hiv_logo

Het aantal baby's dat wordt geboren met het hiv-virus is sinds 2005 afgenomen. Volgens VN-organisaties Unicef en Unaids is het aantal geïnfecteerde baby's in acht jaar tijd ruim gehalveerd, van 540 duizend naar 260 duizend. Dat meldt de NOS.

Volgens Unicef is de afname onder baby's het gevolg van het behandelen van zwangere vrouwen met medicijnen die voorkomen dat zij het hiv-virus overdragen tijdens de zwangerschap, de bevalling of door middel van borstvoeding. De behandeling bestaat uit slechts een enkele pil per dag.

Vooral in landen waar veel vrouwen het hiv-virus met zich meedragen zijn meer gezonde baby's geboren. In Ghana daalde het aantal baby's met hiv met 76 procent. Ook in Namibië, Zimbabwe, Malawi en Botswana was er een daling van meer dan 50 procent.

In tegenstelling tot de daling onder baby's zijn er volgens Unicef zorgwekkend meer jongeren tussen de tien en negentien jaar oud aan aids overleden. Tussen 2005 en 2012 steeg het aantal sterfgevallen onder tieners als gevolg van aids van 71 duizend naar 110 duizend.

Wereldwijd waren er vorig jaar naar schatting 2,1 miljoen mensen besmet met het hiv-virus.

© Nationale Zorggids