Logo_pluim-2013_2014

Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, heeft voor de tweede keer Pluimen uitgedeeld aan Nederlandse klinieken met goede fertiliteitszorg. Van de 92 klinieken in Nederland kregen 42 een Pluim toegekend. Dat meldt Freya.

Het toekennen van de Freya Pluimen gebeurt op basis van 15 criteria die in overleg met belanghebbende beroepsorganisaties van onder meer gynaecologen, fertiliteitsartsen en embryologen zijn vastgesteld. Om in aanmerking te komen voor een Pluim dienen klinieken te volden aan vijf verplichte criteria en 8 overige criteria. In 2013 heeft Freya de kwaliteitscriteria nog eens aangescherpt. Zo zijn er nieuwe eisen gesteld aan de samenstelling van het behandelteam en aan het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen dat een kliniek per jaar minimaal zou moeten uivoeren.

Van de 92 klinieken in Nederland verschaften 86 instellingen de benodigde informatie. Freya kende aan 42 klinieken een Pluim toe. Freya wil met het uitreiken van de Pluimen de fertiliteitszorg in Nederland inzichtelijker maken en bijdragen aan de transparantie en kwaliteitsverbetering van de zorg. De Pluimen maken onderdeel uit van de Monitor Fertiliteitszorg waarmee patiënten sinds 2012 kunnen zien welke kliniek het beste past bij hun persoonlijke wensen en eisen.

© Nationale Zorggids